Marnixring Leeuwercke Waregem

    Historiek Marnixring I MR Waregem I wie is wie I contact I informatie leden I terug


Georges Leroy prijs
______________

Georges Leroy

Georges Leroyprijs

Editie 2025

Volwassenen

Jongeren

--------------------------

overzicht voorbije Leroyprijzen

facebook

Winnaars 23ste Georges Leroyprijs volwassenen

De jury van de 23ste Georges Leroyprijs bestond uit: Beerlandt Ingeborg, De Vos Mia, Roelens Arlette, Roelens Xavier, Vanhoutte Dirk en Verbeke Marianne. Wij danken de juryleden voor hun zeer professionele beoordeling van de ingezonden verhalen en voor hun deskundige selectie.

De algemene beoordeling van de jury luidt: We ontving veel inzendingen en ook veel sterke inzendingen. Een andere jury had evengoed drie andere verhalen kunnen kiezen. We hadden wel als jury enkele criteria die ons in onze keuze hielpen. Eerst en vooral stelden we voorop dat het een verhalenwedstrijd was en we dus naar verhalen op zoek waren. Gedichten, uitgewerkte metaforen en hartenkreten vielen genadeloos af, hoe mooi ook. Vervolgens vonden we het belangrijk dat de auteur bewees de taal en het denken in taal te beheersen. Elke auteur had maar maximaal honderd woorden ter beschikking. Dan moest elk woord wel op zijn plaats staan en tegelijk ook niet meer gezegd worden dan nodig. Suggestiviteit en sfeerschepping waren daarom even belangrijk als plot en personages.

Uit een uiteindelijke shortlist van zeven verhalen beslisten we eensgezind om aan de volgende drie verhalen een prijs uit te reiken

Eerste prijs Latifa Viaene Geert Brugge

‘Latifa’ van Geert Viaene wekt, zonder er ook maar één woord rechtstreeks aan te wijden, de gruwel in een slachthuis tot leven. De erg concrete taal, de subtiele klankrijkdom en de elliptische structuur grepen ons naar de keel. Bij herlezen werd het verhaal alleen maar onontkoombaarder.

Tweede prijs Ware liefde Turk René Zevenaar - Nederland

‘Ware liefde’ geeft op een overtuigende manier een inkijk in de Roma-cultuur, maar meer nog in een menselijk, feilbaar hart. Elke zin geeft iets meer bloot. We moesten en bleven grinniken.

Derde prijs Geluk Lotje Steins- Bisschop  Utrecht - Nederland ‘Geluk’ is een sprookje met een mier, een eekhoorn en een mol. Er staat geen woord te veel in en weet in die honderd woorden geluk heel tastbaar te maken. Een verhaal voor alle leeftijden.

 

Geert Viaene (Roeselare, 1963) is opvoeder, langeafstandsloper, straatmuzikant en dichter. Hij won in 2015 met het gedicht “En dan is alles anders” de tweede prijs in de prestigieuze Turingwedstrijd. In 2016 verscheen zijn debuutEistijden (Uitgeverij P). Gedichten van hem werden opgenomen in verschillende literaire tijdschriften waaronder Het Liegend KonijnAbsintKLUGER HANS en in de bloemlezing Het Gezeefde Gedicht.  

https://www.uitgeverijp.be/product/tussentij/

René schrijft verhalen, columns en gedichten

"Ik vind parels, overal. Pak ze op en bekijk ze van alle kanten. Doop ze in een beetje inkt."

http://reneturk.nl

Na één jaar op de kunstacademie vervolgde Lotje Steins Bisschop (1984) haar medische opleiding en specialiseerde zij zich tot psychiater. Daarnaast studeerde zij af in de filosofie.
Haar fascinatie voor het menselijk handelen staat zowel in haar beeldende werk, haar schrijvende activiteiten als in haar inspanningen als psychiater centraal.
Op dit moment werkt zij aan een verhalenbundel over wraak. Daarnaast maakt zij samen met journaliste Roselien Herderschee een non-fictieboek over moord.

www.lotjesteinsbisschop.com

 

De winnaars ontvangen een oorkonde, op perkament. en een geldprijs van respektievelijk
€ 750 voor de winnaar en telkens € 250 voor de tweede en de derde laureaat.

Wij feliciteren de winnaars heel hartelijk en danken nogmaals iedereen die een verhaal ingezonden heeft. We wensen jullie allemaal veel succes in jullie verdere schrijverscarrière

 

 

 

 

 

 

 

 

home