Marnixring Leeuwercke Waregem

    Historiek Marnixring I MR Waregem I wie is wie I contact I informatie leden I terug


Georges Leroy prijs
______________

Georges Leroy

Georges Leroyprijs

Editie 2023

prijsuitreiking

Volwassenen

Jongeren

sfeerfoto's

--------------------------

overzicht voorbije Leroyprijzen

facebook

Winnaars 24ste Georges Leroyprijs volwassenen - zeer kort verhaal - thema "Stroom"

De jury van de 24ste Georges Leroyprijs bestond uit: Beerlandt Ingeborg, Craeye Timme, De Vos Mia, Herrero Thomas, Roelens Arlette, Roelens Xavier, Vanhoutte Dirk en Verbeke Marianne. Wij danken de juryleden voor hun zeer professionele beoordeling van de ingezonden verhalen en voor hun deskundige selectie.

De algemene beoordeling van de jury luidt: Waar we het bij de jongeren snel eensgezind raakten, bleek dat bij de volwassenen een pak moeilijker. Bij de vele kwaliteitsvolle inzendingen was het vaak stoofappelen met watermeloenen vergelijken. Kozen we voor de gedurfde experimenten, voor de geslaagde pointes, voor de krachtige zinnen, of voor de suggestieve emotionaliteit? Bij de inzendingen zaten dit jaar zelfs gedichten die zo goed waren dat we ze als jury niet konden terzijde schuiven. Het gevolg is een grote diversiteit in de top vijf die we uiteindelijk gekozen hebben.

Uit een eerste selectie van tien verhalen werden 5 genomineerden gekozen. Hieruit kwamen uiteindelijk met grote overeenstemming 3 winnaars te voorschijn. Onderaan rechts leest u de beoordeling van de jury.

Eerste prijs

Lek

Davy D'Halluin
Deinze Op één van een verhalenwedstrijd iets dat eruitziet als een gedicht? Ja. Want het greep al onze juryleden aan én het getuigt van een grote talige kracht. Straffe beelden tonen een dementerende vrouw. De pointe bracht toch nog een glimlach op ons gezicht.
Tweede prijs

Raak

Mieke Thienpont De Pinte Het beeld is surreëel: twee mensen buiten aan de supermarkt in de blakende zon, met een winkelkar tussen hen in. Ze lijken vast te zitten, maar waarin? Gaat hun bijna woordeloze gesprek over hun relatie, of over de klimaatcrisis? In elk geval staat de bioboter gevaarlijk te smelten.
Derde prijs

Portaal

Lambeau Laura Puurs Ook hier lezen we over een gesprek. Deze keer spreekt een vrouw met haar overleden man aan zijn graf. In mooie, treffende zinnen krijgen we het vuur mee als lezer die er uit was tussen hen, en die nog altijd in haar brandt.
Vierde prijs
Morgen weer een dag
Van Battel Staf
Mechelen

Dit verhaal geeft een diepe, gevarieerde inkijk in een opvangcentrum voor asielzoekers. Je ziet en voelt hun pijn, hun eindeloze wachten en hun sprankeltjes hoop, en dat allemaal in honderd woorden.

Vijfde prijs
langs bange wangen
Van Laatum Niels
Den Haag - Nederland

In dit derde door de jury geselecteerd gesprek was het vooral het absurde van die tweede zin die ons triggerde. Maar net in die absurditeit komt de psychologische toestand van de beide personen glashelder tot uiting.

 

Woont in Deinze. Is vader van twee dochters (Olivia en Hannah)
Is graag bezig met film, schrijven, lezen en gamen.
Werkt als redacteur/communicatiemedewerker bij CM

Ik woon in De Pinte.
· Ik ben mama van 2 volwassen kinderen.
· Ik werk reeds dertig jaar als logopediste in een Centrum voor Ambulante Revalidatie. De laatste twintig jaar uitsluitend met slechthorende en dove mensen tussen 0 en 99 jaar.
· Ik hou van onze taal in al haar facetten. Woorden zijn krachtige elementen die het verschil kunnen maken. Onbewust of weloverwogen. Op elk moment van de dag.
· De rijkdom van het Nederlands toegankelijk maken voor iedereen, is een drijfveer in mijn job en in het schrijven van verhalen, korte verhalen, columns en gedichten.
· Meerdere gedichten werden genomineerd in verschillende poëziewedstrijden, o.a. Poëzie van A tot Z, Dichter van Gavere.
· Het gedicht “Zonder jou” werd gepubliceerd in Reveil 21 – Dag van de vergeten verhalen.
· Het verhaal voor een themaprentenboek “slechthorendheid” (3 – 7jr) is klaar.
voor publicatie.

Na een hele kindertijd en jeugd als amateur te hebben geschreven, probeert ze nu als jonge schrijfster haar pen te scherpen in het meer volwassen schrijflandschap. Ze ervaart schrijven als iets basaals, net als ademen of huilen. “Er is immers zoveel magie te vinden en te zien, dat ik die – uit noodzaak - wel moet vervatten in zinnen, anders loopt het in mijn hoofd de spuigaten uit. Het zou zonde zijn om al dat moois zomaar te vergeten en er geen expressie aan te geven”.
Ze won haar eerste opstelwedstrijd in het vierde leerjaar op 10-jarige leeftijd

 

lambeau laura

 

De winnaars ontvangen een oorkonde, op perkament. en een geldprijs van respektievelijk € 750 voor de winnaar, € 500 voor de tweede en €250voor de derde laureaat.
De overige genomineerden ontvingen een boekenbon.

Wij feliciteren de winnaars heel hartelijk en danken nogmaals iedereen die een verhaal ingezonden heeft. We wensen jullie allemaal veel succes in jullie verdere schrijverscarrière

publiek

 

 

 

 

 

 

 

 

home