Marnixring Leeuwercke Waregem

    Historiek Marnixring I MR Waregem I wie is wie I contact I informatie leden I terug


Georges Leroy prijs
______________

Georges Leroy

Georges Leroyprijs

Editie 2023

prijsuitreiking

Volwassenen

Jongeren

sfeerfoto's

--------------------------

overzicht voorbije Leroyprijzen

facebook

Winnaars 24ste Georges Leroyprijs jongeren- zeer kort verhaal - thema "Stroom"

De jury van de 24ste Georges Leroyprijs bestond uit: Beerlandt Ingeborg, Craeye Timme, De Vos Mia, Herrero Thomas, Roelens Arlette, Roelens Xavier, Vanhoutte Dirk en Verbeke Marianne. Wij danken de juryleden voor hun zeer professionele beoordeling van de ingezonden verhalen en voor hun deskundige selectie.

De algemene beoordeling van de jury luidt: De jury was ten eerste blij met het hogere niveau bij de jongeren. Meer jongeren namen deel en ook konden we sterke winnaars in deze categorie kiezen.

Uit een eerste selectie van vijf tot zeven verhalen werden 5 genomineerden gekozen. Hieruit kwamen uiteindelijk met grote overeenstemming 3 winnaars te voorschijn. Onderaan rechts leest u de beoordeling van de jury..

Eerste prijs

Woordenstroom

Peeters Lisa

Turnhout

De chemie tussen twee mensen wordt mooi beschreven aan de hand van een gesprek: de stilte die brandt, de moeilijke woorden die naar buiten willen. En die enkele woorden die worden gesproken zijn in hun eenvoud zo krachtig dat je als lezer warm wordt vanbinnen.

Tweede prijs

Escapistische verhalen

Lechene Merel

Waarmaarde

De ik blikt terug op een kindertijd en laat heel zintuiglijk aanvoelen dat die verloren gegaan is. Aan elke zin is er wel een hoek af, waardoor je geboeid blijft lezen, met veel aandacht voor wat er juist staat. En zo komt de slotzin onverwacht, als een schok die je als lezer probeert te plaatsen.

Derde prijs

Figuurtjes in de lucht

Gabriels Lana

Zulte

Het verhaal begint klein en idyllisch, lief zelfs, met een ik en diens zusje die naar de wolken kijken en er dieren in herkennen. Maar dan zoomt het verhaal open, zien we waar ze zijn en wat er voor en achter hen te wachten staat. En worden we bij de keel gegrepen.

Vierde prijs

Ik zal doorgaan 

Decraene Jade

 

Waregem

Het is gedurfd om een beeld dat op het collectieve netvlies is gebrand, toch nog eens in woorden te willen vatten. Maar door de korte zinnen en de goedgekozen details slaagt de auteur er toch in het verhaal aangrijpend te brengen. De hoopvolle laatste zin wordt zo meteen ook schrijnend.

Vijfde prijs

Deze grote stroom van mensen

Van Overbeke Myrthe

 

Kortrijk

Je ziet de grote stroom van aan hun scherm gekluisterde mensen mooi voorbijtrekken, de opsomming werkt versterkend. Het slot hebben we wel vaker gelezen in de inzendingen, maar enkel hier wist het ons te overtuigen.

 


peeters lisa

Middelbare studies afgewerkt in de humane wetenschappen. Mijn favoriete vakken zijn: Nederlands, gedragswetenschappen en cultuurwetenschappen.
Mijn hobby’s zijn: Dwarsfluit en scouts.
Ik heb speciale interesse in muziek, sociologie en Engelstalige literatuur.
Eerdere nominaties: schrijfwedstrijd ‘de wondere pluim 2016’
Heilig Grafinstituut

 

Latijn Moderne Talen Sint-Paulusschool campus Sint-Jan Berchmans te Avelgem.
Van 1 januari 2022 tot 31 december 2022 was ik regionale
journaliste voor de gemeente Avelgem bij de Krant van West- Vlaanderen.
Interesses
Journalistiek
Cultuur
Geschiedenis
(Gebaren)talen
Maatschappelijk relevante onderwerpen (zoals de
klimaatverandering, discriminatie, ...)
Kunst
Muziek
Architectuur
Planten

Lechene Merel

gabriels lana

Ik hou van lezen, schrijven en muziek. Ik ben ook heel geïnteresseerd in taal en geschiedenis, daarom volg ik dus ook Latijn Moderne Talen als richting op school. Mijn doel is om ooit een eigen boek te publiceren. 
OLV-Hemelvaart Waregem

Wij feliciteren de winnaars heel hartelijk en danken nogmaals iedereen die een verhaal ingezonden heeft. In vergelijking met vorige editie waren er nu drie maal meer inzendingen.

Scholen die deelnamen met minstens 5 leerlingen per klas, waarvan één leerling één van de drie laureaten is, wonnen een auteurslezing in de klas, gegeven door dichter - auteur Xavier Roelens, voorzitter van de jury.
OLV-Hemelvaar Waregem won deze prijs. Zij namen deel met 17 leerlingen.
Guldensporencollege Engineering/ DAS Kortrijk nam deel met 18 leerlingen en waren bij de genomineerden. Daarom bieden ook hen een auteurslezing aan.

 

De winnaars ontvangen een oorkonde, op perkament. en een geldprijs van respektievelijk € 250 voor de winnaar,
€ 150 voor de tweede en €100 voor de derde laureaat.
De 2 overige genomineerden ontvingen een boekenbon.

Wij feliciteren de winnaars heel hartelijk en danken nogmaals iedereen die een verhaal ingezonden heeft. We wensen jullie allemaal veel succes in jullie verdere schrijverscarrière en hopen jullie in de toekomst opnieuw op één van onze wedstrijden te mogen verwelkomen.

publiek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

home